Sociaal ondernemen is hot, ook in Breda
Bouke Tuit

19 april 2016

‘Making movements happen’. De krachtige uitspraak prijkt in grote oranje letters aan de muur. Temidden van andere inspirerende en opzwepende teksten. Aan picknicktafels zitten studenten gezellig met elkaar te lunchen en te keuvelen. Even verderop wordt vergaderd. De sfeer is uitermate ontspannen ondanks dat hier wel degelijk serieus gewerkt wordt.

We zijn bij de Perfomatory aan de Archimedesstraat. De Perfomatory is een speciaal onderdeel binnen de NHTV. Een concept dat als schoolvoorbeeld van sociale innovatie geldt. Letterlijk, want de Perfomatory verandert de manier van leren, van studeren en eigenlijk van kennisontwikkeling in het algemeen.

Altijd en overal leren
Studenten van de Performatory leren niet op de klassieke manier waarbij een docent hen informatie geeft of vertelt wat ze moeten doen. Ze leren van iedereen en op ieder moment. Van elkaar, van docenten, van het werkveld en van ervaringen bijvoorbeeld.

Op de flexwerkplek aan de Archimedesstraat opereren verschillende ‘labs’ met ieder hun eigen focusgebied. Zo’n lab bestaat uit een groep studenten uit vaak verschillende jaren en studies. Daarmee is de Performatory een nieuwe kijk op het onderwijs. Leren is het doel en de schoolbank slechts een middel. Maar er zijn daarnaast nog zoveel meer middelen, weet men bij de NHTV.

Steeds meer ondernemers ondernemen met een maatschappelijke missie. Geld verdienen is daarbij slechts een middel.

Ondernemen met een maatschappelijk doel
Deze nieuwe onderwijsvorm is er één van vele sociale innovaties. Steeds meer ondernemers ondernemen met een maatschappelijke missie. Geld verdienen is daarbij slechts een middel. Dat klinkt misschien idealistisch, toch is het aan de orde van de dag.

En hoe zit dat in Breda?
Naast de Performatory kent Breda inmiddels tal van sociale ondernemers. Onlangs opende bijvoorbeeld koffiezaak-fietsenwinkel Kamu in de Boschstraat. Hè? Een koffiezaak en fietsenwinkel ineen? Ja dus.

Lekkere koffie en goede fietsen
Kamu – dat Fins is voor ‘makker’ – is er voor mensen met een gezamenlijke passie. Oprichters Rob van Uden en Ralf Verheul houden van een lekkere bak koffie en hebben een passie voor fietsen. Waarom dan niet die twee combineren? Het werkt, want Kamu is inmiddels al uitgegroeid tot een geliefde hangout.

Waarom zou een fietsenwinkel alleen fietsen moeten verkopen?

Dat out of the box denken is een kenmerk van sociale innovaties. Waarom zou een fietsenwinkel alleen fietsen moeten verkopen? Of waarom zou je bij een tankstation niet rustig kunnen lunchen? Bij Festina Lente – van de naam worden we al vrolijk – in de Chopinstraat kan het. En waarom zou een winkel zelf voor assortiment zorgen als er ook creatieve ondernemers zijn die dat willen doen.

De Nieuwe Winkel
Laatstgenoemde voorbeeld gaat uiteraard over De Nieuwe Winkel in de Tolbrugstraat. De Nieuwe Winkel verhuurt ruimte aan creatieve, enthousiaste ondernemers. Daarom vind je er leuke snuisterijen, maar bijvoorbeeld ook een heerlijke kop biologische koffie.

Het is duidelijk dat sociaal ondernemen leeft in Breda. Het zijn initiatieven die van onderuit ontstaan en die een grote groep mensen aanspreken. Sterker, ze spreken tot de verbeelding en bieden ons inspiratie.

Stadexpeditie toont veelzijdigheid Breda
Wie graag kennis maakt met een groot aantal sociale ondernemingen, die pakt direct zijn agenda en zet een grote, rode cirkel bij aanstaande vrijdag 22 april. Dan vindt namelijk de Stadexpeditie plaats. Een uitgelezen mogelijkheid om onze mooie stad op verschillende manieren te bekijken. Zoals hij is, met de bestaande verhalen van pioniers en sociale innovators, maar ook de stad zoals hij zou kunnen zijn.

Aanmelden
De Stadexpeditie bestaat uit vier verschillende routes met ieder hun eigen thema. Wij kunnen haast geen keuze maken, maar doen het toch. Waar onze keuze op gevallen is, lees je dit weekend. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf mee te gaan. Meld je daarom snel aan. Tot vrijdag!

Pin It on Pinterest

Share This