Selecteer een pagina
Seeligkazerne transformeert in prachtig recreatiegebied
Bouke Tuit

30 juni 2016

In Breda hebben we er inmiddels veel ervaring mee, militaire terreinen die ’teruggegeven’ worden aan de stad. Denk aan het Chassépark en natuurlijk het Valkenberg. Doordat de kazernes hun actieve functie als militaire basis verloren hebben, worden ze met veel succes herbestemd. Zo ook de Seeligkazerne.

Het is een wat gesloten en anoniem gebied. Redelijk onbekend ook. De Seeligkazerne – die wordt doorgesneden door de Fellenoordstraat – is dan ook kundig afgesloten met hekken en bewaking. “Verboden toegang. Gevaarlijk. Bewaking met honden”, lezen meerdere borden op de meterslange hekken. Dat nodigt natuurlijk ook niet bepaald uit.

Nieuw stadspark
Maar het wordt allemaal anders. Het gebied transformeert namelijk in een nieuw stadspark. Picknicken, sporten, verblijven, het kan er in de toekomst allemaal. Met name in Park Seelig-Zuid. Het noordelijk deel (achter de Markendaalseweg) krijgt namelijk een semi-openbaar karakter. Seelig-Noord wordt momenteel omgetoverd tot campus van De Rooi Pannen. Met het doortrekken van de Mark (fase 3) wordt ook Seelig-Noord een aantrekkelijk toeristisch gebied.

Niveau Westergasfabriek
In Park Seelig-Zuid is ruimte voor vrije tijd, horeca, recreatie. In het visiedocument van de gemeente wordt zelfs al de vergelijking gemaakt met het Amsterdamse Westergasterrein. Ambitieus.

Het is een bestemming voor dagjesmensen, die nadat ze in de oude loods een markt of expositie hebben bezocht een drankje drinken en hapje eten op het terras aan de Nieuwe Mark.

“Park Seelig-Zuid is het nieuwe stadspark van Breda. Het vervult een rol voor de bewoners uit de buurt, die er dagelijkse een balletje kunnen trappen of langs komen als ze een rondje trimmen. Routes leiden fietsers en voetgangers door het park”, blikt het visiedocument vooruit.

Witte Huisjes
“De routes langs de Witte Huisjes is het populairst. Het wordt wekelijks gebruikt door de Rooi Pannen, die op Seelig-Zuid een deel van hun praktijkonderwijs organiseren en waarvan studenten meewerken aan evenementen in het park.”

Evenemententerrein
“Het is een bestemming voor dagjesmensen, die nadat ze in de oude loods een markt of expositie hebben bezocht een drankje drinken en hapje eten op het terras aan de Nieuwe Mark. Het is een plek geworden die ruimte biedt aan binnenstedelijke evenementen, zodat Park Valkenberg minder belast wordt. Het is een bestemming geworden voor bezoekers van Breda, die graag voor een paar dagen een van de Witte Huisjes huren en van daaruit de stad en haar omgeving verkennen door er met de fiets op uit te trekken.”

Stedelijk vrijetijdsgebied
“De grote kracht van Park Seelig-Zuid is de mogelijkheid die gebouwen en buitenruimte gezamenlijk bieden aan de gebruikers. Zowel de buitenruimte als de gebouwen die er in staan zijn beschikbaar voor stedelijke leisure. Het is daarmee de Bredase variant op de Amsterdamse Westergasfabriek en het Antwerpse Park Spoor Noord.”

Pin It on Pinterest

Share This