Selecteer een pagina
De InBreda Winter bucket list
Bouke Tuit

4 januari 2017

De winter, een periode waarin menigeen met een flinke kop thee onder een dikke deken kruipt en het liefst drie maanden lang niet meer van de bank af komt. Of erger, uit bed.. Nergens voor nodig! Breda is in de winter nog altijd die warme en gezellige stad zoals we haar kennen.

Maar wat moet je nu meegemaakt hebben in Breda tijdens de winter? Dat lees je in onze InBreda Winter bucket list:

1. Sneeuwballengevecht
“Huh, wat, waar en vooral: hoe dan?” Dat zijn de eerste logische reacties als je vertelt dat er donderdag 5 januari een ultiem sneeuwballengevecht wordt gehouden in het Valkenberg. In 2013 ging een Bredaas mega sneeuwballengevecht zelfs viraal. Waar er even voor Project X-achtige taferelen werd gevreesd, wist men het in Breda gewoon netjes en – ja daar is ie weer – ‘gezellig’ te houden.

Er is morgen één klein verschil met het sneeuwballengevecht uit 2013: in dat jaar lag er sneeuw. Nu niet. Vandaar de eerste verbaasde reacties. Maarrrr, voor sneeuw wordt gezorgd door de orgranisatie van Winterland Breda. 50 ton verse sneeuw maarliefst. Oh, en er is ook nog glühwein, warme chocomel, muziek en alle andere ingrediënten voor een gaaf evenement. Ons advies: battle gear aan en inzepen maar. Bonuspunten voor de eerste sneeuwengel!


2. Schaatsen

IJzers onder en gaan! Haal de Sven Kramer in jezelf naarboven op de schaatsbaan aan de Wisselaar of ga voor de silent disco op de schaatsbaan in de Haven. Ook in Prinsenbeek (Winter Wonder Beek) kan nog tot en met morgen 5 januari geschaatst worden.

3. Klûnen

Niet zo’n schaatsheld en toch liever je voetjes op rustige grond, dan doe je natuurlijke mee aan de Bredase Klûntocht. Het bekendste pré-carnaval feestje van Breda bestaat dit jaar alweer twintig jaar.

Zet een grote rode cirkel om zondag 5 februari 2017, want dan ga jij samen met vrienden je Bredase Elfstedenkruisje halen. Hoe? Door op minstens elf punten (kroegen) een stempeltje te scoren. Je kunt vast wel raden hoe je die verdient.

Vooruit, je mag ook twaalf steden aandoen, of dertien of veertien, wij knijpen een oogje toe. Proost!

4. Een winterse wandeling
Breda is gezegend met heerlijke natuur. Een bos waar je U tegen zegt, goed onderhouden parken, waterlopen en een mooi langgestrekt rivierdal. Ja, we hebben het natuurlijk over het Markdal. Aan de rand van het Mastbos en met uitzicht op Ulvenhout meander je met het water mee richting België. Vergeet onderweg niet om foto’s te maken. Ook niet in het Mastbos, het is er echt prachtig.

5. De Biergarten: wintereditie
Herinner jij je de Biergarten nog? De leukste vrijdagmiddagborrel van afgelopen zomer. Of in ieder geval de drukste. Op het Kerkplein voor de Bruine Pij stond het vrijdags zwart van de mensen. De Biergarten is geïnspireerd op het Duitse Oktoberfest, alleen dan met zwoele opzwepende muziek in plaats van Schlager.

De aankomende wintereditie op 11 en 12 februari bij Strand Binnen belooft wederom veel goeds, o.a.: dj’s, livemuziek, speciaalbieren, vuurkorven, een winter BBQ, foodtrucks en een heerlijk verwarmd buitenterras. Check.

6. Carnaval
Hét winterevenement van Breda –uh sorry ut Kielegat- is natuurlijk carnaval. Als er een reden is om de kou te trotseren en van je bank af te komen, is dat wel om als een verklede zot achter een andere verklede zot aan te wandelen.

De ‘bovensloters’, zoals we tijdens carnaval de mensen van boven de rivieren noemen, zullen nu waarschijnlijk hun wenkbrauwen fronsen. ‘De kou in voor een beschonken polonaise op hoempapa en après-ski muziek?’ Jazeker! Zoals tijdens Hossen op de Markt.

Maar carnaval is cult, carnaval is een lifestyle. Maandenlang wordt er aan de mooiste wagens gesleuteld voor de grote optochten van Breda en Prinsenbeek (Boemeldonck) en ook de stoeten in wijken en dorpen zijn een bezoek waard. Of wat te denken van de gezellige sleuteloverdracht op zaterdag, de Brakkensliert, het Bal en uiteindelijk de verbranding van Kiske en Mieske. Noem jij jezelf Bredanaar? Dan moet je dit toch afgevinkt hebben. Soit.

Pin It on Pinterest

Share This