Selecteer een pagina
Wat stelt het InBreda-beeldmerk eigenlijk voor?
Bouke Tuit

2 november 2020

Het is het jaar 2018. Op dat moment vertellen wij al twee jaar over alles wat er in onze mooie stad te zien en te beleven is. Van het Glazen Huis in 2016 tot de promotie van NAC in 2017. En natuurlijk over de vele evenementen, nieuwe eettentjes, winkels. De prachtigste foto’s domineren onze social media kanalen. InBreda is op dat moment een gevestigde naam aan het worden. Maar er ontbrak iets: een stuk herkenbaarheid.

Ja die naam, die bekt lekker. Je kunt er immers alles voor zetten: winkelen in Breda, stappen in Breda, trouwen in Breda. In onze stad kan immers veel, zo niet alles. En toch was het tijd voor een nieuwe, herkenbare huisstijl. Eén met naast het woordmerk ook een herkenbaar beeldmerk. Wat doe je dan? Dan ga je te rade bij Breda-beeldmerk expert Joost van Dorst, van JVD Graphic Design. En zo geschiedde.

We stellen Joost en zijn werk graag even aan je voor:

“Joost, wat stelt het beeldmerk voor?”
Het belang van een beeldmerk is natuurlijk dat het voor herkenning zorgt bij de gewenste doelgroep. Nu was dat in dit geval niet zo lastig aangezien ik daar zelf onderdeel van uit maak; de Bredanaar. En zoals de meeste van ons zullen beamen; zodra je de toren ziet weet je dat je thuis bent. En nog kenmerkender is het zicht vanaf de nieuwe Prinsenkade. Behalve de Grote Kerk komen daar ook het Spanjaardsgat, het Oude Postkantoor en natuurlijk de vishal samen. Bovendien is dit de entree van het stadshart. Hier ben je letterlijk “InBreda”. Het perfecte uitgangspunt voor een beeldmerk van en voor de Bredase gemeenschap!

“Hoe ging het ontwerpproces in z’n werk?”
Een visuele identiteit ontwikkel ik op basis van een bedrijfsidentiteit. Je (markt-)positionering. Hieruit worden diverse elementen gehaald die de basis vormen voor je branding, visuele identiteit en (visuele) communicatie. Het eerste gesprek hierover begint altijd samen met de klant aan tafel. Onder het genot van een bakje koffie, of in de kroeg met een pilske erbij 😉

“Wat kenmerkt jouw werk?”
Degelijk onderzoek, gestructureerd te werk gaan en resultaatgericht denken. Het goed verdiepen in de bepaalde branche en doelgroep. En het duidelijk voor ogen houden van de specifieke wensen van de klant zorgt voor de waarde van het werk. Het is cliché maar “Form follows function”. Alleen daardoor kun je een eindproduct creëren wat een zo goed mogelijk resultaat behaald voor de klant.

“Wie of wat zijn jouw opdrachtgevers? Kun je er een aantal noemen?”
Dat is branche-overstijgend, en juist die diversiteit maakt het werk zo uitdagend. Van kleine non-profit organisaties tot commerciële multinationals. Enkele klanten uit Breda zijn: Café Lievense, Whisky&Gin, Paoter Gustaaf, Stichting Kielegat, Stichting Vak-G, Lichtsloepenparade, EersteBredascheHeerenzitting en InBreda natuurlijk.

“Heb je een bepaalde ontwerpstijl?”
Niet per se, het visueel voorkomen van de materialen die ik ontwikkel wordt bepaald door doelgroep die het moet aanspreken. Wel heb ik mij in de loop der jaren meer gespecialiseerd in bedrijfsidentiteiten en daaruit volgend huisstijlen en logo’s. De vormgeving van dat laatste beoordeel ik wel aan een vast aantal criteria waardoor het logo altijd goed ‘leesbaar’ is, een hoge unieke herkenbaarheid heeft, en een praktische weergave en/of een gevoel uitdraagt waar het bedrijf zich mee wil positioneren, en de doelgroep zich mee kan identificeren.

“Hoe ben je in dit vak gerold?”
Van kinds af aan tekende ik al graag en ben ik zeer visueel ingesteld. Tot op de dag van vandaag beinvloedt dit laatste de manier waarop ik naar de wereld kijk. Waar andere mensen bij een etalage kijken wat er te koop is, ben ik in gedachte het logo en de reclame-uittingen aan het analyseren; het kleurgebruik, de verhoudingen, de typografie. Ja dat vind ik veel interessanter dan de aanbieding van de week. Helemaal heraldiek (ontwerp van wapens) trokken sinds mijn jongere jaren al mijn aandacht. Behalve het visuele aspect hiervan, sprak ook de symboliek en gedachtegang achter de vormgeving mij aan. Dat er via zo’n beeldmerk bepaalde waarden gesymboliseerd worden, die een specifieke groep van identiteit voorziet en herkenbaarheid genereert heb ik altijd prachtig gevonden. Je kan wel stellen dat mijn passie voor vormgeving en (bedrijfs-) identiteiten al vroeg is ontstaan.

“Wat zou je heel graag nog eens willen vormgeven? Voor welke klant of welk onderwerp?”
Als Bredanaar en gek van heraldiek heb ik altijd al eens een moderne gestileerde variant van het Bredase wapen willen maken. Enkele jaren geleden heb ik dit dan ook gedaan. Hierover kun je meer lezen op: http://jvdgraphicdesign.nl/project/wapen-van-breda/

 

Pin It on Pinterest

Share This