Selecteer een pagina
111-jaar oude drogisterij is winkel en museum ineen
Bouke Tuit

12 juli 2016

Oude prenten, schoonmaakmiddelen, snoepgoed van vroeger. Een blik door de etalageruit is een kijkje in het verleden bij Drogisterij v/h Lamers.

Ze zijn een zeldzaamheid in het Bredase straatbeeld, en juist daarom zo interessant. De speciaalzaken die er al sinds jaar en dag zitten. Zo ook drogisterij v/h Lamers in de Veemarktstraat. De 112-jaar oude drogisterij kunnen we in één adem noemen met Jaak van Wijck of de vorig jaar gesloten Radio Beurs Rhee. Het zijn de winkeltjes die een stad als Breda onderscheidt van andere winkelsteden.

Derde generatie 
Eenmaal binnen bij v/h Lamers worden we direct overvallen door een vriendelijke glimlach en warme groet van eigenaar Edwin Graafmans. Hij is alweer de derde generatie die aan het roer staat van de winkel. Zijn opa en oma kochten in 1942 de zaak met behoud van de oorspronkelijke naam.

Traditionele recepten en kruidenmengsels
Die naam is niet het enige dat behouden is gebleven. De geheimen van het drogisterijvak zijn van generatie op generatie overgegeven. De kruiden, de recepten, de chemicaliën. Zijn grootouders namen alles over. “We houden het traditionele vak nog steeds in stand en maken ook nu nog recepten en kruidenmengsels.”

Kennis bijhouden
Hoewel Graafmans naar eigen zeggen ‘niet op de stoel van de dokter mag gaan zitten’, weet hij wel degelijk veel over gezonde kruidenmengsels. Voor bij een verkoudheid bijvoorbeeld. “Je moet je kennis hebben, de juiste papieren. Maar je schoolt jezelf ook. Door jezelf in te lezen of door cursussen te volgen over supplementen.”

Mensen kijken hun ogen uit. Van dit soort drogisterijen zijn er niet zoveel meer in Nederland.

Producten van vroeger
Het drogisterijvak wordt uniek, ziet de eigenaar. “Je werkt nog met Latijnse namen, met scheikunde.” Daarnaast vinden klanten bij v/h Lamers nog ouderwetse schoonmaakartikelen, zoals baking soda, ammonia en talkpoeder. “Mensen kijken hun ogen uit. Van dit soort drogisterijen zijn er niet zoveel meer in Nederland.”

Het persoonlijke praatje
“Mensen staan zich voor de deur te vergapen. Japanse taferelen”, ziet Graafmans. Hij kan er om lachen. Het nostalgische aan zijn winkel, trekt de aandacht. Het past in het authentieke verhaal. Zo ook de persoonlijke hulp. “Een website? Nee, ik moet de mensen kunnen spreken, in de ogen kunnen kijken.  Daar komen ze voor. Voor advies, een praatje.”

Aan het eind van ons gesprek komt een dame de winkel binnen. Ze is ergens naar op zoek. Edwin vult haar aan. Hij weet het nog precies van de vorige keer. “Geniet van je vakantie”, klinkt het hartelijk. De dame knikt en verlaat tevreden het pand.

Pin It on Pinterest

Share This