Selecteer een pagina
De beste Pata Negra ter wereld
Bouke Tuit

9 februari 2016

“Weet je waar je écht lekker kunt eten”, vertel ik met regelmaat aan bekenden, “bij de FEBO!” Er volgt een blik die het midden houdt tussen verbazing en een glimlach. ‘Meent hij dat nou serieus?’ hoor ik ze denken. “Nee niet die tent waar je kroketten en andere snacks uit de muur trekt”, voeg ik er dan maar gauw aan toe.

F.E.B.O. staat voor Federation Español Brabante Occidental. In een ver verleden opgericht als een Spaanse sociëteit en jarenlang gerund door een ouder Spaans echtpaar en hun kinderen. Hoewel zij er inmiddels mee gestopt zijn, staat een avondje F.E.B.O. nog steeds voor onvervalst genieten van echte Spaanse tapas.

Het tapasrestaurant is typisch zo’n ‘best kept secret’. Niet bekend bij het grote publiek, maar zeer gewaardeerd door de liefhebber. Dat bleek al wel in de tijd dat F.E.B.O. nog in de Molenstraat zat (inmiddels is het restaurant als gevolg van een brand verhuisd naar de Grote Markt). Aan de bar wachtten dikwijls rijen mensen op een felbegeerde zitplaats. Gezellig met een San Miguel of Rioja in de hand.

Wachtrijen lijken er op de nieuwe locatie niet of nauwelijks te zijn. In het oude stadstheater De Boulevard is dan ook meer plek dan in de oude soos. De inrichting is onveranderd simpel. Evenals de menukaart, godzijdank. Lekker eten kan ook zonder poespas bewijst F.E.B.O.

Denk aan brood met huisgemaakte aïloli. Om je vingers bij af te likken. Of wat te denken van Boquerones en Vinagre (ansjovis in azijn), kleine inktvisjes, gehaktballen in tomatensaus en echte Spaanse kazen als Manchego en Menorca. Maar de absolute topper blijft de Pata Negra. De Jamón Ibérico de Bellota, zoals deze Pata Negra officieel heet, steelt de show en mag zich met recht de beste Pata Negra ter wereld noemen.

De fijngesneden plakjes van het zwartpootvarken zorgen voor een weldadige smaakexplosie. Vettig, zout en met een hint van noten. Het vlees lijkt op je tong te smelten, zo delicaat is deze populaire Spaanse ham. Wie het geheel afblust met een fijne rode wijn, is verzekerd van een rozige avond.

F.E.B.O. vind je op Grote Markt 8 (ingang links naast ’t Hart van Breda)

Openingstijden:
Donderdag, vrijdag en zaterdag 16.30 – 22.00
Zondag 16.00 – 20.00
Reserveren is niet mogelijk.

Pin It on Pinterest

Share This