Blind Walls Gallery geeft grauwe stadsmuren kleur
Bouke Tuit

28 juli 2016

Vroeger, toen complete volksstammen elkaar nog te lijf gingen, bood een stadsmuur enige bescherming. Maar naast veiligheid gaf de omwalling van middeleeuws Breda de stad toch vooral ook aanzien. Daarbinnen was namelijk vrijheid, handel en welvaart.

En onze muren nu? Die stralen vaak vooral vanwege hun grauwheid en gebrek aan onderhoud. Betekenisloze, grijze vlaktes die een stad letterlijk weinig kleur geven. Dat kan ook anders, bewijst Blind Walls Gallery.

De Blind Walls Gallery is een initiatief van het Graphic Design Festival Breda en de gemeente Breda. Onder aanvoering van Dennis Elbers maken oude vervallen muren plaats voor enorme kunstwerken. Muurschilderingen gemaakt door internationale talenten op het gebied van grafisch ontwerp, street art, typografie en illustratie.

Binding met Breda
Bijzonder aan de streetart is dat het geen willekeurige werken zijn. “De kunstenaar krijgt van ons de vrijheid om te maken wat hij wil, maar enige binding met de locatie of het verhaal van de stad is wel een voorwaarde”, stelt Elbers.

Positieve reacties
De curator en oprichter weet ook dat kunst subjectief beleefd wordt. Niet iedereen heeft dezelfde smaak. Maar over het algemeen worden de muurschilderingen, of ‘murals’ met een modern woord, zeer positief ontvangen. Zo zijn er pandeigenaren die zich vrijwillig aanmelden om hun pand onder handen te nemen.

Samen geven we de muren van Breda een frisse aanblik.

Muren opfrissen
“Daar hebben ze dubbel baat bij. Voordat een muur beschilderd wordt, wordt hij behandeld. We knappen ‘m daarmee dus ook op.” Naast een levendiger en moderner beeld in de stad, zorgt Blind Walls Gallery daarmee dat Breda niet verloedert.

“Bredanaars, pandeigenaren en bedrijven kunnen een muur adopteren of ter adoptie aanbieden. Samen geven we de muren van Breda een frisse aanblik.”

Internationale kunstenaars
Op zijn lijstje prijken genoeg muren die Elbers nog eens onder handen zou willen nemen. In het centrum, maar ook daarbuiten. Trots is hij als het weer eens lukt om een grote internationale naam naar de stad te halen. Kunstenaars als Ben Eine en Fin Dac die overal hun portretten maken.

Gallery Tours
Wie de verschillende kunstwerken in Breda wil bezoeken, boekt het best één van de tours. Iedere laatste zondag van de maand organiseert Blind Walls Gallery namelijk een twee uur durende wandeltocht. Oprichter Elbers geeft tijdens deze tour toelichting op de verschillende werken.

Vijf uitgelichte kunstwerken:

1. 
Kunstenaar: Ben Eine (Eng)
Locatie: Spoorwegonderdoorgang Belcrumweg / Markkade

2.
Kunstenaar: Zenk ONE
Locatie: voorheen Vlaszak, nu Catharinastraat

3.
Kunstenaar: Fin DAC
Locatie: Ginnekenmarkt. Zijgevel van Neri Sushi.

4.
Kunstenaar: Rutger Termohlen
Locatie: Potkanstraat

5.
Kunstenaar: M-City
Locatie: Rozemarijnstraat. Zijgevel kapperszaak Simon Says

Pin It on Pinterest

Share This