Je bent kaal, hebt Griekse roots en houdt van lekker eten (koken). Wat doe je dan? Dan begin je natuurlijk je eigen foodtruck met Griekse hapjes, genaamd: De Kale Griek.

Foodtrucks zijn hip and happening. De uit Amerika overgewaaide eetstallen zijn ook hier niet meer weg te denken. En dat is niet zo vreemd. Neem een kijkje (en een hapje) tijdens Eeterij op Wielen en je snapt waarom. Het foodtruckfestival vindt 15, 16 en 17 april weer plaats op het Schoolakkerplein in het Ginneken. De gezelligheid, de muziek, de geuren en smaken, maken van Eeterij op Wielen een blijvertje.

Grieks fingerfood
Loop op weg naar het Schoolakkerplein ook even over het Ginnekenmarktje. En stop dan bij de bakfiets van Philippe Toufexis alias De Kale Griek. Philippe brengt de Griekse keuken – die hij met de paplepel ingegoten kreeg – naar Nederland. Van de bekende pita gyros en souflaki tot aan Griekse gehaktballetjes en bladerdeeghapjes. Fingerfood, klein maar fijn. “En vooral heel lekker”, verzekert Toufexis.

Uitnodigende geuren
Op zoek naar zijn bakfiets annex foodtruck hoef je alleen je neus te volgen. “Mijn bakfiets is dan weliswaar een stuk kleiner dan die grote foodtrucks, maar ik compenseer dat met geur. Ik gooi wat ui en knoflook op de plaat en dat trekt mensen aan”, weet Toufexis.

In Griekenland eten ze juist echt heel veel lekkere groentegerechten.

Heerlijke groentegerechten
Zijn liefde voor koken combineert De Kale Griek met een oprechte glimlach. De levensgenieter kookt met zijn bakfiets voor groepen tijdens bedrijfsfeesten, festivals en eigenlijk overal waar Grieks eten gewaardeerd wordt. En dan niet alleen grote porties vlees zoals men in Nederland van de Griekse keuken gewend is. “In Griekenland eten ze juist echt heel veel lekkere groentegerechten. Wel vaak met iets van gehakt erin, maar toch gefocust op groenten. Courgetteballetjes bijvoorbeeld of moussaka.”

De Kale Griek

Pita gyros
De pita gyros blijft ook wat Toufexis betreft dé klassieker. Het ideale fingerfood en bovendien ‘anti-kater voor na het stappen’, verklaart hij de nachtelijke drukte bij El Greco in de Vismarktstraat. Ook de Kale Griek maakt heerlijke pita gyros. Wederom zoals men dat in Griekenland doet. Al verschilt dat per gebied. “Op Rhodos zit er wel friet bij maar in centrum-Athene weer niet.”

Wie een pita gyros of andere heerlijke hapjes van De Kale Griek wil proeven, kan op 15, 16 en 17 april terecht op de Ginnekenmarkt. “Je zult er geen spijt van krijgen”, belooft Philippe.

Previous post

Kunst kijken op ART BREDA

Next post

Zo zien de Nieuwe Haagdijk en Haagweg er vanaf de zomer uit

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.