Een adres in Breda waar je kunt winkelen, voor een prikkie kunt eten en waar je een gulle glimlach cadeau krijgt. Dat klinkt als the place to be. Waarom zit de tent dan niet vol op zaterdagmiddag?

Zorgbakkerij Behouden Vaert bestaat sinds 1755. Je zou denken dat we hier spreken over een gevestigde naam in Breda maar toch blijkt dat veel stadsgenoten de weg naar deze bakker nog niet hebben gevonden. Misschien is dit pareltje iets te goed verborgen aan de Teteringsedijk 138.

Geef ons een kans
Initiatiefnemer Sjoerd Smit legt uit hoe het komt. “Mensen komen hier om te buurten en de reacties zijn positief. Ik heb alle vertrouwen in deze zaak. We moeten vooruit met de participatie, we moeten een kwetsbare doelgroep helpen aan een toekomst, een baan en geluk. Dat kunnen we samen doen. Het is heel simpel: kijk voorbij de problematiek.”

Een van de klanten vraagt tijdens de lunch of ze het botervlootje kan kopen. Natuurlijk kan dat.

Vintage
Naast brood kun je in de bakkerij allerlei verse streekproducten kopen waaronder fruit en zuivel. In de zaak staan meubelstukken, oude serviezen en accessoires uitgestald. Een van de klanten vraagt tijdens de lunch of ze het botervlootje kan kopen. Natuurlijk kan dat. De dame zit duidelijk om een praatje verlegen en er ontstaat een gezellige discussie met Sjoerd. Het is even zoeken naar de deksel van het vlootje maar, zoals de dame zelf opmerkt “op ieder potje past een dekseltje.”

Kracht van jongeren
Iedereen verdient een tweede kans, dat is het motto van de zorgbakkerij. Als je de deur openzet dan haal je gedoe maar ook veel gezelligheid binnen. Het personeel is een bonte mix; of je nu dakloos geweest bent of een beperking hebt: hier ben je welkom om een ambacht te leren. Natuurlijk gaan er wel eens dingen mis maar iedereen doet zijn best. Jongeren leren hier niet alleen brood bakken, ze krijgen de liefde voor het vak mee. Smaakt het brood daarom zo lekker…?

Als je hier een ontbijt, tussendoortje of lunch eet, heb je het gevoel alsof je op bezoek bent bij familie.

Een grote familie
De zorgbakkerij is naast winkel ook lunchroom, compleet met terras en tuin, en bezorgservice voor bedrijven in de buurt. Als je hier een ontbijt, tussendoortje of lunch eet, heb je het gevoel alsof je op bezoek bent bij familie. Dat zie je ook terug in de openingstijden: Behouden Vaert is elke dag open. De sfeer is ongedwongen en juist het ontbreken van een gelikt marketingconcept zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt, zowel de klanten als het personeel.

Soms heb je weinig nodig om tevreden te zijn. De zon schijnt, het personeel zingt en ik eet een vers broodje met een knapperige korst… mijn dag kan niet meer stuk. Behouden Vaert heeft geen tweede kans nodig met zo’n goede eerste indruk.

Previous post

Breda Centraal is meer dan een station

Next post

Een bijzonder stukje natuur bereikbaar gemaakt

The Author

Karen Meijs

Karen Meijs

Karen ontdekt Breda graag al wandelend met haar hond. Ze begon in een studentenkamer in de Molenstraat en woont nu in Sportpark II. Ze schrijft, geeft les in creatief schrijven en is mede-oprichter van Schrijfcafé Breda.