Een paar houten banken, wat ligstoelen, een lekker muziekje en natuurlijk een barretje op loopafstand. Het was goed toeven tijdens het afgelopen zondag georganiseerde Mooie Boules

En een mooie boel was het zeker, dat jeu de boules evenement. Volop lachende gezichten en spelplezier. En dat met een sport die je doorgaans eerder op de camping verwacht. Of gespeeld door vitale Franse opa’s.

Het Visserskot
Niets van dat. Mooie Boules bracht jong volwassen Bredanaars bijeen om samen een balletje te gooien op geïmproviseerde wedstrijdbanen. Plaats van handeling: het Wilhelminapark. Om precies te zijn rondom het Visserskot. Het wat?

Ik neem het je niet kwalijk als je het Visserskot niet kent. Ondergetekende pretendeert Breda van binnen en buiten te kennen. Maar wist ook niet van het bestaan van het Visserskot.

Ja, natuurlijk weet iedereen dat er in het Wilhelminapark een paviljoengebouw staat bovenaan de visserstrap. Maar dat dat gebouw stijlvol verbouwd is en alweer sinds eind 2013 in gebruik genomen? Voor mij was het nieuw.

Het historische centrum heeft een haast museale aantrekkingskracht op toeristen

Buiten de binnenstad
Het mooiste hieraan, is dat er in onze stad steeds meer initiatieven buiten het centrum ontstaan. Het historische centrum – wie komt er niet graag? – heeft een haast museale aantrekkingskracht op toeristen. ‘Locals’ daarentegen verkennen graag nieuwe, verrassende plekjes en initiatieven. Zoals dat in iedere stad gewoon is. Trek op met een inwoner en je ziet opeens veel meer van de stad.

Bumperkluiven
Wat zou je toeristen dan zoal laten zien voor die unieke Breda experience? Nou wij weten het wel. We zouden ze kennis laten maken met het mooie en wijdse Sonsbeeckpark tijdens Bumperkluiven. Een driedaags foodtruckfestival in de wijk Boeimeer dat vandaag van start gaat.

De Fabriekstuin
We zouden ze meenemen naar Befaamd in de Fabriekstuin. Een Berlijns aandoend festivalterrein in de wijk Linie. Befaamd bewijst dat je niet veel meer nodig hebt dan chille loungebeats, een barbecue en wat oude materialen die dienstdoen als meubels. Het zijn de mensen die het evenement maken, niet de aankleding, zo lijkt het motto.

Goede ontwikkeling
Hetzelfde gebeurt natuurlijk al langer in de Belcrum, waar Stek, Belcrum Beach en Pier15 prima voorbeelden zijn van hotspots buiten het centrum. Pop-up evenementen, oude fabrieksterreinen die omgetoverd worden tot festivallocaties, oude gebouwen die een nieuwe (vrijetijds)bestemming krijgen. Het is een ontwikkeling die we van harte toe mogen juichen. Breda leeft.

Previous post

111-jaar oude drogisterij is winkel en museum ineen

Next post

Blind Walls Gallery geeft grauwe stadsmuren kleur

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.