Vergeet Airbnb, vergeet Uber. De nieuwste startup binnen de deeleconomie komt uit Breda en heet Sjipit. ‘De online carpoolplaats voor spullen’, leert de website ons.

Het idee van Sjipit is even simpel als doeltreffend: bedrijf X rijdt mét lading naar plaats van bestemming, maar rijdt vervolgens vaak leeg weer terug. “Zonde”, vond ook oprichter Arnoud van Werkhoven. Waarom niet zorgen dat bedrijf X ook weer vol terug kan rijden?

Uit ervaring
Van Werkhoven is wat dat betreft ervaringsdeskundige. Hij ondervond met zijn (snel)transportbedrijf ViaNoud dat lege kilometers onnodig waren. Sterker nog, ze bieden ons een kans. Op minder transportbewegingen en dus minder co2-uitstoot, maar ook op extra inkomsten.

“Zo zie ik hier een konijnenhok dat van Amsterdam naar Groningen moet. Bedrijven kunnen op deze opdracht reageren en vervolgens samen een prijs afspreken voor het transport”, toont Van Werkhoven zijn telefoonapplicatie.

App
Zo’n app bouwen is nog niet zo makkelijk, zo blijkt. Voor de ontwikkeling nam hij dan ook contact op met ervaren ontwikkelaars. Samen vormen zij inmiddels de snelgroeiende Bredase startup Sjipit. Met meer dan 200 downloads van landelijke vervoerders, heeft Van Werkhoven vooralsnog weinig te klagen.

“We brengen aanbod en vervoer bij elkaar voor goederen waarvan het transport nog niet geregeld is. Wat dat betreft zijn we een echte nichemarkt met een heel groot potentieel.”

“Sjipit wil binnen drie jaar de grootste alternatieve vervoersdienst van Nederland worden”, vervolgt Van Werkhoven. De gesprekken die het bedrijf met grote internetmarktplaatsen heeft, zullen daar ongetwijfeld bij helpen.

Bredase bedrijven
Hoe groot Sjipit ook wordt, het is en blijft een bedrijf dat sterk verweven is met de stad Breda. “Zo kozen wij er bij de ontwikkeling voor om alleen met Bredase bedrijven samen te werken. Denk aan een BriljantNet voor animaties, Spotless Mind Storytelling voor de teksten, Studio Knal voor flyers, Beer n tea voor onze website en de jongens van Everdune ontwikkelen onze app. Dit zijn lokale helden met een landelijke focus.”

Previous post

‘Steigerhout maar een hype? Het was nog nooit zo druk!’

Next post

Foto's: Slot Bouvigne en de Klokkenberg vanuit de lucht

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.