Afgelopen vrijdag is het vernieuwde station Breda opgeleverd. Links en rechts vinden nog wel afbouwwerkzaamheden plaats. Maar als op 8 september de officiële opening plaatsheeft, zijn we een gigantische vervoersterminal rijker.

Het voorplein aan de stadskant komt langzaam uit de steigers. Bouwhekken schuiven voorzichtig op en de fietskelder is geopend. In de hal aan de centrumzijde werken bouwlui aan een grote ronde betonnen zitrand. Het is er nog altijd even donker als voorheen. Reden: dan stroomt de reiziger sneller door naar zijn bestemming. De entree geeft je daardoor het gevoel in een metrostation te zijn beland.

Flinke vooruitgang
Met die vergelijking doen we Breda Centraal eigenlijk tekort. Het afwerkingsniveau is hoog. Marmer, natuursteen, hout, het is er allemaal. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar Breda is er met z’n nieuwe station flink op vooruit gegaan.

Verbindingsstad Breda
Die vooruitgang zit ‘m niet alleen in de afwerking. Het station is een vervoersknooppunt van betekenis. Vooruit, die Beneluxtrein rijdt nog steeds niet – bestuurders, regel dat eens – maar de overige verbindingen zijn goed. Breda is een verbindingsstad. Niet voor niets heet het hele projectgebied Via Breda. In iets meer dan een uur ben je vanuit de stad in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Eindhoven en straks dus ook Antwerpen en Brussel.

Spoorknooppunt voor tienduizenden reizigers
Al die verbindingen leiden in 2020 tot 57.000 treinreizigers per dag. Daarbovenop komen ook nog eens zo’n 38.000 dagelijkse busreizigers. Noem dat maar niets. Maar het was toch vooral de combinatie wonen, werken en reizen die onlangs de NOS haalde. “Het zou een spoorknooppunt van een metropool kunnen zijn, zo oogt het nieuwe station van Breda uit de lucht.” Ja, het nieuwe station is gigantisch.

Wonen, werken, reizen
Onder het dak van de OV-terminal bevinden zich 147 appartementen, 20.000 vierkante meter kantoorruimte en 9.000 vierkante meter commerciële ruimte. Accountantskantoor BDO en de Belastingdienst namen al hun intrek in het gebouw. In de hal vinden we winkels als Albert Heijn, Starbucks en Bruna. Aan de stadskant komt o.a. een bloemenkiosk en enkele horecazaken.

What’s in a name?
In combinatie met de vernieuwde Willemstraat is het een warm welkom in onze stad. Van station, via Willemstraat, Valkenberg en Kasteelplein zo de Grote Markt op. Een mooiere rode loper kun je je haast niet wensen. Toch blijft er wat te wensen over. Want Breda Centraal heet geen Breda Centraal, maar gewoon station Breda.

 

Previous post

Blind Walls Gallery geeft grauwe stadsmuren kleur

Next post

Een bijzonder stukje natuur bereikbaar gemaakt

The Author

Bouke Tuit

Bouke Tuit

Bouke's roots liggen in de Achterhoek. Het land van høken, Normaal en de Zwarte Cross. Maar als import-Bredanaar houdt hij van de stad alsof hij er geboren is. Al dertien jaar lang ontdekt hij iedere straat, steeg, buurt en menig kroeg. Bouke is bedenker en oprichter van stadsblog InBreda.